PLANT POWER

plant power plankton

“Met slechts een hap algenpoeder werk je ruim een miljard gezonde planten naar binnen”

Van de uitgevrijwereld naar de microalgen. “Want”, zegt Dino Frederking van het oer-Hollandse bedrijf PlanktonHolland, “algen hebben de toekomst. Behalve dat het de beste schoonmakers zijn en het leven op aarde van zuurstof voorzien, vormen ze ook een belangrijke voedingsbron voor zowel mens als dier.” De Man met de Hamer toog naar Almere waar een voormalige groentekas is omgetoverd tot een grote algenkraamkamer voor een kennismaking met de plant power supplementen.

algen of plankton?

“Plankton is eigenlijk de verzamelnaam voor microscopische kleine organismen, eencellig of meercellig, die levend in het water rondzweven. Het plantaardige deel hiervan zijn microalgen die ook wel fytoplankton worden genoemd. Fytoplankton is in staat om door middel van fotosynthese CO2 om te zetten in zowel organisch materiaal als zuurstof. Dat het hiermee aan de basis staat van onze voedselketen is wel redelijk bekend.

Maar wist je ook dat de minuscule plantjes in een druppel dobberen tien miljoen organismen rond. Wist je dat ze zeventig procent van de wereldwijde zuurstofproductie voor hun rekening nemen? Waarschijnlijk niet. Zonder fytoplankton zou er domweg geen leven op aarde mogelijk zijn.”

vies of voedzaam?

“Bij algen denk je misschien aan het groene goedje dat zo nu en dan op het strand ligt te stinken. Dit heeft echter niets te maken met de microalgen die PlanktonHolland kweekt en waar we supergezonde voedingsstoffen uit halen. Zo zitten onze algen stampvol voedingsstoffen zoals mineralen, vitamines, enzymen en meervoudig, onverzadigde vetzuren. Normaalgesproken krijg je een goot deel van deze essentiële vetzuren binnen door vis te eten of visoliecapsules te slikken.

Vissen krijgen de gezonde olie op hun beurt binnen door algen naar binnen te lepelen. Door terug te gaan naar de bron, bijvoorbeeld door Omega 3-rijke algenpoeder aan een vegetarische spaghettischotel toe te voegen, hoeven in de toekomst geen bedreigde vissen meer uit zee te worden gehengeld. Een win-winsituatie lijkt me.”

boer of teler?

Overduidelijk een Plant Power teler, maar dan wel een biotechnologische teler. Het enige dat wij aan de rand van de Oostvaarderplassen doen is ervoor zorgen dat de algen optimaal kunnen groeien. In tegenstelling tot een reguliere teler van gewassen maakt ons bedrijf geen gebruik van bestrijdingsmiddelen, kunstmest of waterslurpende irrigatiesystemen.

Zolang het daglicht vrij door de kasramen kan stromen en de juiste voedingsstoffen ruim voorhanden zijn, hebben de algen het zonder ingrepen van buiten prima naar hun zin.

Voor dit laatste maken we overigens gebruik van 130.000 jaar oud zeewater dat zich in een afgesloten reservoir op 90 meter onder de Flevopolder bevindt. Het opgepompte oerwater bevat precies de juiste mineralenmix en is een heel stuk schoner dan water uit de vervuilde Noordzee.”

dagelijkse oogst of seizoensgroente?

“De piek van het oogstseizoen ligt duidelijk tussen februari en november. De overige maanden doen we het rustiger aan. Bewust. Om het groeitempo van de algen tijdens de donkere dagen op peil te houden, zouden we hartje winter de boel flink moeten opstoken en de kweekbaden moeten bestoken met sterke lampen.

Daar hebben we geen trek in; het is slecht voor het milieu en het komt het eindproduct niet ten goede. Vergelijk het maar met kunstmatig gekweekte tomaten; die zijn vaak een stuk minder lekker dan tomaten uit een moestuintje.

Over de hoeveelheid geoogste algen hebben we sowieso niets te klagen. Een voorbeeld: per hectare produceren we drie keer zoveel eiwitten als een vergelijkbaar grote sojaplantage in de tropen. Gewoon in ons 1,3 hectare grote kassencomplex in de polder.”

kortstondige trend of toekomst?

“De toekomst van algen ziet er vrij rooskleurig uit. De groeiende wereldbevolking heeft behoefte aan gezonde en betaalbare voeding die op een duurzame manier kan worden geproduceerd. Grootschalig geteelde microalgen kunnen hier de komende jaren zeker aan bijdragen: met slechts een hap algenpoeder werk je ruim een miljard gezonde planten naar binnen.

Ieder afzonderlijk Plant Power plantje bestaat op zijn beurt weer uit talloze vitale bouwstenen, van antioxidanten tot pigmenten en essentiële vetzuren. Over plant power gesproken.”

Nieuwsgierig geworden naar de algenkraamkamer van Nederland? planktonholland.nl

#Met dank aan Salt magazine

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Winkelwagen
Scroll naar boven