symptomen van een jodiumtekort
september 16, 2019 Welzijn Geen reacties

HOE HERKEN JE EEN JODIUMTEKORT?

Jodium is een mineraal dat vooral voorkomt in zeevruchten en daarom ook in plankton.

Jodium wordt door je schildklier gebruikt om hormonen aan te maken die een gezonde celontwikkeling, een goed werkend metabolisme ondersteunen en de groei regelen (1). De symptomen van een jodiumtekort lijken sterk op hyperthyreoïdie (een te snel werkende schildklier). Jodium komt niet vaak voor in het voedsel dat we eten (behalve zeevruchten) en wordt daarom meestal toegevoegd in brood en zout (gejodeerd zout).

Een jodiumtekort kan een gezonde groei stoppen, het leervermogen bij kinderen belemmeren en een jodiumtekort bij zwangere vrouwen kan zelfs leiden tot dwerggroei. Het is dus heel erg belangrijk om je lichaam van voldoende jodium te voorzien.

Mensen met een hoger risico op het verkrijgen van een jodiumtekort zijn (2,3,4,5).

– Zwangere vrouwen (ook na de geboorte omdat ze nog steeds voedingsstoffen voor hun baby’s leveren tijdens de borstvoeding)
– Mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen, en daarom geen zeevruchten consumeren
– Mensen die wonen in gebieden met weinig tot geen jodium in de bodem. Dit omvat de meeste Europese landen, Azië en Nieuw-Zeeland
– Mensen die geen gejodeerd brood en zout consumeren

De volgende tien tekenen zijn symptomen van een jodiumtekort.

1. EEN OPGEZWOLLEN SCHILDKLIER

Dit is waarschijnlijk het meest voorkomende symptoom van een jodiumtekort. De schildklier bevindt zich voor de nek en heeft de vorm van een vlinder. Het maakt hormonen aan zodra het een signaal ontvangt van de TSH (het schildklier stimulerende hormoon) (6). Zodra de bloedspiegels in de TSH stijgen, begint de schildklier hormonen aan te maken met jodium. Wanneer het lichaam te weinig jodium bevat, kan het geen hormonen aanmaken (6). Hij blijft het toch proberen en zwelt daarbij op. Deze zwelling is zichtbaar en wordt een struma genoemd. Als een struma niet binnen een paar jaar wordt behandeld, kan dit uiteindelijk leiden tot permanente schildklierschade. Gelukkig kan deze struma gemakkelijk worden behandeld door je dagelijkse jodiuminname te verhogen.

Kortom: nekzwellingen, ook bekend als struma, zijn een veel voorkomend symptoom van een jodiumtekort in het lichaam. Dit gebeurt wanneer de schildklier hormonen probeert aan te maken, ook al is de jodiumvoorraad erg laag.

2. DROGE, SCHILFERIGE EN DODE HUID

Als je een drogere en schilferige huid ervaart, dan kan dit een teken zijn van jodiumtekort. Sommige onderzoeken hebben onlangs aangetoond dat ongeveer 77% van alle mensen, met lage schildklier- hormoonspiegels een droge en schilferige huid ervaren als een zeer vervelend symptoom. Jodium helpt de schildklier om je huid te regenereren, net als bij uw haarzakjes. Een tekort aan jodium voorkomt dat de schildklierhormonen goed werken, waardoor ze je huid niet kunnen regenereren, wat weer leidt tot een schilferige en droog aanvoelende huid (8). Schildklierhormonen reguleren ook je zweetklieren. Als je lagere schildklier-hormoonspiegels hebt dan transpireer je meestal minder, zelfs tijdens intensieve oefeningen (9,10). Transpiratievocht helpt de huid te hydrateren, dus als het lichaam niet in staat is om dit te produceren, dan krijg je een drogere huid..

Kortom: jodium zorgt ervoor dat je transpireert en en daarmee je huid voorziet van vocht. Lage niveaus van jodium voorkomen dat je huidcellen regenereren waardoor je minder gaat transpireren  en een droge, schilferige huid krijgt.

3. VERANDERENDE HARTSLAG

Je hartslag staat voor het aantal keren dat je hart bloed per minuut pompt. Jodium helpt je hartslag te reguleren. Daarom zal een hoog jodiumniveau ervoor zorgen dat je hart zijn BPM verhoogt (slagen per minuut) en lage jodiumniveaus verlagen de BPM van je hart (11,12). Hoewel kleine veranderingen in je hartslag geen groot probleem zijn, kan een hart dat te langzaam klopt vanwege een tekort aan jodium, zwakte, duizeligheid en vermoeidheid veroorzaken (13).

Kortom: een laag jodiumniveau verlaagt je BPM. Dit resulteert in een zwak, duizelig gevoel en kan zelfs flauwvallen veroorzaken.

4. LEREN EN GEHEUGEN

Een probleem dat niet veel mensen zich realiseren, is dat een jodiumtekort je vermogen om dingen te leren en te onthouden kan beïnvloeden (14,15,16). Deze casus werd ondersteund toen er bij een studie met duizend deelnemers werd ontdekt dat volwassenen met normale schildklier-hormoonspiegels beter presteerden op geheugenoefeningen dan de volwassenen met een tekort aan schildklier- hormoonspiegels (17).

De schildklier is niet alleen goed voor je fysieke lichaam, maar stimuleert dus ook de ontwikkeling van de hersenen. Een jodiumtekort kan daarom de ontwikkeling van de hersenen verminderen omdat het de schildklier-hormoonspiegels verlaagt (18). Een andere studie heeft aangetoond dat de hippocampus, die wordt gebruikt om langetermijninformatie en herinneringen te verwerken, kleiner is bij mensen met een langdurig jodiumtekort (19).

Kortom: een jodiumtekort veroorzaakt leer- en geheugenproblemen die op elke leeftijd kunnen optreden. Tijdens de ontwikkeling van de hersenen kunnen lage jodiumgehaltes zelfs de ontwikkeling van de hersenen negatief beïnvloeden.

5. ONNATUURLIJKE GEWICHTSTOENAME

Ook een onnatuurlijke snelle gewichtstoename kan worden veroorzaakt door een tekort aan jodium. De schildklier regelt de snelheid waarmee je metabolisme werkt en hoe snel je voedsel wordt verteerd en omgezet in warmte en energie (20,21). Een langzaam metabolisme betekent dat er minder calorieën worden verwerkt als je lichaam in rust is. Dit zal na verloop van tijd de overtollige calorieën in vet veranderen, i.p.v. in warmte of energie (20,21). Het toevoegen van meer jodium aan je dieet zal de snelheid verhogen waarmee je metabolisme werkt en helpt daarom, om in de loop van de tijd weer af te vallen.

Kortom: een laag jodiumgehalte zorgt ervoor dat je metabolisme vertraagt. Hierdoor wordt voedsel opgeslagen als vetreserves en niet verbrand voor energie en warmte. Dit kan uiteindelijk leiden tot gewichtstoename.

6. ZWAK EN VERMOEID VOELEN

Een ander veel voorkomend symptoom van een tekort aan jodium is het constante gevoel van zwakte en vermoeidheid. Dagelijkse taken voelen meer overweldigend en moeilijker dan voorheen. Een onderzoek heeft aangetoond dat mensen met een jodiumtekort en lage schildklier-hormoonspiegels zich vaak moe, traag en zwakker voelen dan mensen met hogere schildklier-hormoonspiegels (7).

Uit een andere studie bleek dat je zwak en moe voelen de meest voorkomende symptomen zijn van lage schildklier-hormoonspiegels (22). Schildklier-hormonen helpen bij het produceren van energie, door calorieën om te zetten. Wanneer er niet genoeg jodium is om die hormonen aan te maken, kunnen ze die calorieën ook niet omzetten, waardoor je je sneller moe voelt.

Kortom: omdat je lichaam jodium gebruikt om energie op te wekken, kan een laag jodiumgehalte je traag, moe en zwak doen voelen.

7. PROBLEMEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP

Zoals eerder vermeld in dit artikel, hebben zwangere vrouwen een hoger risico op jodiumtekort dan niet-zwangere vrouwen. Vrouwen die een kind dragen, moeten meer voedingsstoffen consumeren. Logisch omdat ze die voedingsstoffen ook aan de baby moeten verstrekken. Dit gaat ook door tot nadat de vrouw is bevallen en klaar is met het geven van borstvoeding aan het kind, omdat het kind nog steeds de voedingsstoffen nodig heeft via de moedermelk van de moeder (23). Terwijl moeders met een jodiumtekort de normale symptomen van een dergelijk tekort kunnen ervaren, kan het de baby’s hun groei belemmeren en kunnen daardoor een gebrek aan hersenontwikkeling optreden (2). Een ernstig jodiumtekort kan zelfs leiden tot doodgeboorte (24).

Kortom: zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, lopen een verhoogd risico op jodiumtekort. De inname van voldoende Jodium is erg belangrijk, omdat ze dit zowel voor zichzelf als voor hun baby nodig hebben. Lage niveaus van jodium kunnen zwangerschapsproblemen, een zwakke gezondheid van de baby en zelfs doodgeboorten veroorzaken.

8. HAARVERLIES

Schildklierhormonen regelen niet alleen de groei van kinderen, maar ook de groei van je haar- en nagelzakjes. Wanneer de schildklier-hormoonspiegels laag zijn, zal het moeilijker zijn om je haarzakjes te regenereren. Als dit langer aanhoudt, kan dit leiden tot haarverlies en broze nagels (25). Dit kan ook de reden zijn dat mensen met een jodiumtekort vaak haarverlies ervaren (26).

Een onderzoek wees uit dat ongeveer 30% van de deelnemers (700 mensen) haarverlies ervoeren bij een diagnose van lage schildklier-hormoonspiegels (27). Andere studies concludeerden echter dat alleen mensen met een geschiedenis van haarverlies in hun familie haarverlies ervaren wanneer ze worden geconfronteerd met lagere schildklier-hormoonspiegels (25).

Kortom: een tekort aan jodium voorkomt dat de haarzakjes regenereren en op de lange termijn haarverlies veroorzaken. Het verhogen van je jodiuminname tot gezonde niveaus zal echter helpen om je haargroei weer te stabiliseren.

9. KOUD GEVOEL

Jodium wordt gebruikt om schildklierhormonen aan te maken, en een tekort aan jodium zorgt ervoor dat je hormoonspiegels dalen. Omdat deze hormonen worden gebruikt om je metabolisme te regelen, veroorzaakt een lager metabolisme ook je energie- en warmtegehalte. Dit is de reden waarom sommige mensen met een jodiumtekort het koud en koudere ledematen hebben dan mensen zonder dit tekort (28,29).

Studies hebben aangetoond dat meer dan 80% van de mensen gevoelig is voor lage temperaturen bij diagnose van lage schildklierhormonen (7).

Je schildklierhormonen helpen ook om de productie en werking van bruin vet te activeren. Bruin vet is een soort ‘gezond’ vet dat warmte voor het lichaam genereert wanneer het wordt verbrand. Lage jodiumspiegels die problemen veroorzaken met de schildklier hormoonspiegels voorkomen dat het bruine vet warmte genereert, waardoor het lichaam koud aanvoelt (30,31).

Kortom: jodium creëert niet alleen energie, maar ook warmte. Lage niveaus van jodium zorgen ervoor dat je temperatuur daalt, waardoor je gevoeliger bent voor koud.

10. ONREGELMATIGE MENSTRUATIE

Wanneer je zware en onregelmatige menstruaties ervaart, kan dit een teken zijn van een jodiumtekort (32). Een onderzoek wees uit dat 68% van de vrouwen met lage schildklier-hormoonspiegels zwaardere en onregelmatige menstruaties ervoeren, in vergelijking  met 12% van de vrouwen met normale schildklier-hormoonspiegels (33).

Zoals eerder in dit artikel vermeld, helpt jodium om de schildklierhormonen te reguleren, dus lagere schildklier-hormoonspiegels kunnen worden veroorzaakt door een jodiumtekort. Lage schildklier-hormoonspiegels belemmeren de reguliere hormoonsignalen die worden gebruikt om de menstruatie en de menstruatiecyclus te reguleren (34,35). Als gevolg hiervan zullen vrouwen met lage schildklier-hormoonspiegels zwaardere en onregelmatige menstruaties ervaren.

Kort gezegd: lage schildklier-hormoonspiegels interfereren met de hormonen die tijdens de menstruatiecyclus worden gebruikt. Een laag jodiumtekort kan daarom leiden tot zwaardere en meer onregelmatige menstruaties.

TENSLOTTE

Om een ​​jodiumtekort te voorkomen, wordt aanbevolen om je dagelijkse inname van jodium te verhogen. Het kan echter moeilijk zijn om erachter te komen welke voedingsmiddelen meer jodium bevatten dan andere.

In zo’n geval is het handig om dagelijkse supplementen te nemen die de juiste hoeveelheid jodium bevatten die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Marine Phytoplankton is volledig plantaardig en daarmee een Oergezond alternatief voor veganisten.

Onze Plant Power Supplementen poeder 120 gram en capsules 240 stuks, bevatten 59% van de aanbevolen dagelijkse (ADH) hoeveelheid jodium.

Hoe herken je een tekort aan ijzer en vitamine B12 , maken ook deel uit van de blog serie:  Welzijn | Plankton Voedingsstoffen

PLANKTON WINKEL

Written by Nannochloropsis