Bloeddruk

[ PLANKTON VOEDINGSSTOFFEN ]

AMINOZUREN |

Uitkomst Dash studie
Dat een te hoge bloeddruk (hypertensie) diverse gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen, is vandaag de dag algemeen bekend. Deze druk, zo heeft onderzoek laten zien, lijkt verlaagd te kunnen worden door middel van specifieke voeding. Dit is naar voren gekomen uit de zogeheten Amerikaanse DASH-studie (de letters DASH staan voor ‘Dietary Approach to Stop Hypertension’), die oorspronkelijk werd uitgevoerd om te komen tot een dieet dat bijdraagt aan het voorkomen van hypertensie.

Het betreft hierbij voeding die relatief veel eiwitten bevat en ingepast wordt in een dieet met een geringe hoeveelheid verzadigde vetten en relatief veel fruit en groente (3).

VETZUREN | OMEGA-3

Positieve effecten
Het voornoemde voedingspatroon kan, door de uit de inname van omega-3 voortkomende antitrombotische effecten, een bijdrage leveren aan het verkleinen van de kans op aandoeningen van het hart- en vaatstelsel. Dit hangt samen met diverse effecten.

In het hier volgende worden deze effecten opgesomd:

Allereerst is sprake van een neerwaarts effect op de stollingsfactor. De hoeveelheid bloedvetten en de bloeddruk nemen door deze effecten eveneens af. Ook een afname van de kans op hartfalen en verkalking van de aderen speelt een rol, evenals de productie van weefselhormonen die een vaatverwijdende invloed hebben.

Bovendien worden de witte bloedcellen actiever als zich in het lichaam ontstekingsreacties voordoen. Tot slot worden door deze effecten de celmembranen vloeibaarder en neemt de stromingskwaliteit van het bloed toe.

MINERALEN | KALIUM

Regulerende werking
Ook het mineraal kalium, dat in de meeste voedingsmiddelen is terug te vinden, is van belang als het gaat om de hoogte van de bloeddruk. In samenspel met twee andere mineralen, natrium en chloor, heeft kalium namelijk een regulerende werking op zowel de bloeddruk als de vochtbalans. Het is bekend dat natrium kan bijdragen aan het optreden van hypertensie; het mineraal kalium werkt dit nadelige effect in positieve zin tegen.

Winkelwagen
Scroll naar boven