Energie

[ PLANKTON VOEDINGSSTOFFEN ]

VITAMINE | B1

Koolhydraten
Voor de menselijke energie is vitamine B1 noodzakelijk. In de energiehuishouding wordt brandstof uit koolhydraten (suikers) vrijgemaakt en deze vitamine speelt daar een wezenlijke rol in. Verder kunnen het zenuwstelsel en de hartspier niet zonder B1 en speelt deze vitamine ook een rol bij enzymreacties.

VITAMINE | B2

Stofwisseling
De menselijke stofwisseling kan niet zonder vitamine B2. Via de voeding worden eiwitten, vetten en koolhydraten ingenomen. Het is met behulp van B2 dat deze zodanig vrijgemaakt worden dat het lichaam ze als brandstof kan gebruiken (B2 fungeert hierbij als co-enzym).

VITAMINE | B3

Onmisbare rol
Tryptofaan is een bouwsteen van eiwitten en het is onder andere op basis van dit stofje dat vitamine B3 wordt geproduceerd. Deze vitamine is essentieel voor de vetzuurproductie in het lichaam. Daarnaast speelt ze een onmisbare rol in de energievoorziening.

VITAMINE | B8

Vrijgegeven Uit Voedsel
Zonder vitamine B8 komt er geen energie uit voeding vrij. Deze vitamine is onder meer belangrijk bij de aanmaak van vetzuren.

MINERAAL | IJZER

Een ijzertekort
Net als vele andere mineralen is ijzer onmisbaar voor het functioneren van het menselijk lichaam. IJzer is een mineraal dat een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem. Als mensen snel vermoeid raken, wordt dikwijls de mogelijkheid van een ijzertekort genoemd. Dit is een terechte suggestie, aangezien een tekort aan energie een van de symptomen is van een ijzerdeficiëntie.

MINERAAL | FOSFOR

Stofwisseling
Fosfor vervult ook een belangrijke functie bij de energiestofwisseling, tijdelijke opslag en transport, in het lichaam.

PIGMENT | CHLOROFYL

Giftige stoffen
Bloedarmoede kan leiden tot een uitgeput gevoel en een (zeer) beperkte vitaliteit. Chlorofyl kan hier een positief effect op hebben. Dit pigment heeft tevens een reinigend effect op lever en darmen. De stof kan het lichaam hierdoor eveneens ondersteunen bij het bestrijden van een opeenstapeling van giftige stoffen in deze organen, wat kan bijdragen aan een energieker gevoel.

AMINOZUREN | TRYPTOFAAN

Seretonine
Onderzoek suggereert dat een relatief eiwitrijk ontbijt leidt tot een grotere opmerkzaamheid. Het gaat hierbij vooral om de inname van het zogeheten alfa-lactalbumine, dat een prikkelend effect heeft op het menselijk lichaam. Ook tryptofaan (een aminozuur) speelt hierbij een rol en wel op het moment dat het wordt ‘verbouwd’ tot de neurotransmitter serotonine. Serotonine heeft ook invloed op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust (36).

Winkelwagen
Scroll naar boven