Ogen
[ PLANKTON VOEDINGSSTOFFEN ]
VETZUREN | OMEGA-3
Masculadegeneratie (MD)
Omega-3 vetzuren lijken de gezondheid op vele manieren te kunnen ondersteunen. Zo lijken deze belangrijke vetzuren een positieve bijdrage te kunnen leveren als het gaat om het voorkomen van maculadegeneratie. Deze aandoening aan de ogen, doorgaans afgekort tot MD, kan ontstaan onder invloed van een ziekte of erfelijke factoren. De exacte oorzaak van deze ziekte is echter lang niet altijd duidelijk.
Naast voornoemde oorzaken lijkt de aandoening ook een aantal risicofactoren te kennen. Hieronder vallen onder meer roken en zonlicht en mogelijk een hoog cholesterolgehalte en alcoholgebruik.
MD doet zich voor in meerdere varianten. In de eerste plaats openbaart deze aandoening van de ogen zich in een natte en een droge versie. Daarnaast kan onderscheid worden gemaakt tussen enerzijds varianten die zich op jonge leeftijd ontwikkelen en soorten die zich juist voordoen met het stijgen van de leeftijd. De eerste variant wordt ook wel juveniele MD genoemd, de tweede seniele (ofwel leeftijdsgebonden) MD.
Geslacht speelt eveneens een rol bij deze oogaandoening. Een afname van het geslachtshormoon oestrogeen draagt bij aan de ontwikkeling ervan, waardoor vrouwen boven de 75 meer kans hebben om deze ziekte te krijgen.
De gunstige werking van voornoemde vetzuren op de ogen blijkt onder meer uit internationale research: proefpersonen die iedere week omega-3 consumeerden, hadden vijftig procent minder kans om voornoemde aandoening te krijgen.
Dit effect hangt vooral samen met de consumptie van DHA, aangezien dit vetzuur zich in grote hoeveelheden in het netvlies bevindt en dit in conditie houdt. Onderzoek ondersteunt ook de stelling dat vetzuren van het omega-3-type de gezondheid van het oog bevorderen en onder andere uitdroging ervan helpen te voorkomen. Droge ogen zijn relatief kwetsbaar en kunnen leiden tot verschillende kwalen. De genoemde vetzuren dragen bij aan de productie van traanvocht, wat uitdroging tegengaat (16).
VITAMINE | A
Het lichaam maakt vitamine A aan uit ondermeer pigmenten ß-carotene, Hydroxy carotenoïden en vetzuren. Door vitamine A kunnen de ogen zich aanpassen aan het schemer. Vitamine A zorgt ook voor een goede werking van het afweer- en immuunsysteem, zodat iemand niet ziek wordt en speelt een belangrijke rol bij de groei van kinderen. Een tekort aan vitamine A kan nachtblindheid en zelfs blindheid veroorzaken.