Ontgiften

[ PLANKTON VOEDINGSSTOFFEN ]

ANTIOXIDANTEN |

Wat zijn antioxidanten?
Antioxidanten hebben vele positieve eigenschappen als het om het ontgiften van het menselijk lichaam gaat. Zo schermen deze stoffen ons DNA en onze weefsels allereerst af tegen vrije radicalen. Daarnaast dragen ze bij aan een verantwoord evenwicht van onze zuur-basehuishouding en hebben ze gezonde ontgiftende effecten. Ze stimuleren de celstofwisseling en de stofwisseling. Ook ondersteunen ze het lichaam bij het vasthouden van de juiste hoeveelheid zuurstof. Tot slot zijn antioxidanten ook onmisbaar voor de opname van voedingsstoffen.

Welke voedingsstoffen?
De benaming antioxidanten staat voor een brede groep aan stoffen. Hierbij moet onder meer gedacht worden aan vitamine C en vitamine E. Ook diverse pigmenten, zogeheten spoorelementen als zinkselenium, mangaan en zwavel vallen onder deze noemer. Onderzoek heeft van verschillende van deze stoffen aangetoond dat ze een belangrijke functie vervullen bij het onschadelijk maken (ontgiften) van vrije radicalen in de menselijke cellen. Dit geldt onder andere voor de eerdergenoemde vitamines E en C. Ook betacaroteen ( vitamine A/pigment) en selenium hebben een inmiddels aangetoonde antioxidatieve werking. Anders gezegd: van deze stoffen is de ontgiftende werking aangetoond.

Hoe ontstaan vrije radicalen?
Het ontstaan van vrije radicalen komt voor bij een gezonde stofwisseling, maar kan ook in de hand worden gewerkt door (de effecten van) sommige ziekten. Ontstekingsreacties zijn hier een voorbeeld van. Zonnebaden en roken kunnen hier ook aan bijdragen. De schade die deze agressieve stofjes aan kunnen richten in weefsels en celmateriaal wordt ‘oxidatieve stress’ genoemd.

Deze stress treedt op wanneer deze agressieve stoffen aanwezig zijn op lichaamslocaties waar dat niet gewenst is of bij een overvloed ervan.

Bijzondere pigmenten
De Plant Power supplementen uit het PlanktonHolland-assortiment bevatten ook een breed spectrum aan zogeheten bioactieve ‘hydroxy carotenoids’. De wetenschappelijke research die op dit moment wordt verricht naar het ontgiftende effect van deze zeer oude pigmenten, lijkt vooralsnog op positieve effecten te duiden. Onder de noemer xanthofylen (hydroxy carotenoids) vallen de volgende stoffen: antheraxanthine, astaxanthine, betacaroteen, canthaxanthine, chlorofyl, vaucheriaxanthine, violaxanthine en zeaxanthine.

Winkelwagen
Scroll naar boven