Antioxidanten

[ PLANKTON VOEDINGSSTOFFEN ]

ANTIOXIDANTEN

De supplementen van PlanktonHolland bevatten een breed spectrum aan antioxidanten, zogeheten bioactieve hydroxycarotenoïden.

Onder de verzamelnaam xanthofyllen (hydroxycarotenoïden) vallen bètacaroteen, vaucheriaxanthine, violaxanthine, antheraxanthine, canthaxanthine, astaxanthine, zeaxanthine en chlorofyl.

Chlorofyl is een groep verbindingen die planten groen maakt en die planten gebruiken om zonlicht om te zetten in energie. Chlorofyl komt voor in chloroplasten in de cellen van planten en daarom ook in het plankton van de Plant Power supplementen van PlanktonHolland

ONTGIFTEN

Deze stoffen spelen in de cellen een belangrijke rol bij het opruimen van vrije radicalen. Deze stoffen worden gevormd bij de ‘gewone’ stofwisseling.

Zonnen en roken zijn echter ook factoren die bijdragen aan de vorming ervan. Ontstekingsreacties en bepaalde ziektes kunnen tot slot ook bijdragen aan de vorming van vrije radicalen.

BESCHERMING

De cellen en weefsels in ons lichaam staan bloot aan zogeheten ‘vrije radicalen’. Dit zijn agressieve stoffen die ze soms schade kunnen toebrengen. Dergelijke beschadigingen worden aangeduid als ‘oxidatieve stress’. Dit proces treedt op bij een overvloed aan vrije radicalen in het lichaam of als deze radicalen op specifieke locaties in het lichaam aanwezig zijn.

Onderzoek doet vermoeden dat deze vorm van stress na verloop van tijd diverse kwalijke gevolgen kan hebben. Zo lijkt het te kunnen leiden tot beschadiging van het zenuwstelsel en tot hart- en vaatziekten

VEROUDERING

De wetenschap lijkt er ook op te wijzen dat vrije radicalen invloed hebben op de verouderingsprocessen in ons lichaam. Antioxidanten zouden een positief effect kunnen hebben op deze processen. Als we deze antioxidanten door middel van een verantwoord eetpatroon binnenkrijgen, kunnen ze de aanwezige vrije radicalen (deels) uitschakelen.

Overigens zijn vrije radicalen niet altijd schadelijk, maar hebben ze soms juist een gunstig effect. Zo kan een immuuncel deze stoffen aanwenden om bacteriën onschadelijk te maken. Ook kan een dergelijke cel, bijvoorbeeld als we gesport hebben, beschadigde proteïnen uit de spieren verwijderen.

AFVALLEN

Groene groenten als spinazie, boerenkool, andijvie en ook Plankton bevatten allemaal chlorofyl. Voor wie dagelijks een paar gram chlorofyl binnenkrijgt, is afvallen aanzienlijk eenvoudiger. Dit bewijst een studie van onderzoekers aan de Universiteit van Lund die gepubliceerd werd in het tijdschrift Appetite.

Dit Zweedse onderzoek onderzocht dit effect onder vrouwen tussen de 40 en 65 jaar met overgewicht. Toen zij dagelijks chlorofyl bevattende thylakoïden (afgeleid van spinazie) consumeerden, bleek hun verlangen naar snoep en chips daar direct drastisch door af te nemen (25).

ONTZUREN

Idealiter zou ons eetpatroon tachtig procent basische en twintig procent zure voeding moeten bevatten. Een ietwat basisch lichaam functioneert namelijk beter, omdat in deze basische omgeving alle lichaamsprocessen, organen en weefsels optimaal werken. In de praktijk blijken westerlingen (waaronder wij als Nederlanders) echter te veel zure en te weinig basische voedingsmiddelen te gebruiken.

Al met al maakt dat ons lichaam in feite te ‘zuur’. Op dit punt bewijst chlorofyl onze gezondheid goede diensten. Het bevat namelijk veel magnesium, dat bij kan dragen aan een gezonde balans in onze zuur-basehuishouding.

Een belangrijke kanttekening is hierbij wel dat ons lichaam niet basisch wordt als we extra chlorofyl slikken, maar verder onverantwoord (dat wil zeggen te zuur) blijven eten. Zorgen voor een goede balans betekent beslist ook dat we meer basische en minder zure producten moeten eten – iedere dag!

Vlees, gevogelte, vis, wild, soja en eieren vallen bijvoorbeeld onder de noemer zeer zuur. Graanproducten, peulvruchten en kaas kunnen worden beschouwd als gematigd zuur. Olie, (room)boter en zaden zijn zowel zwak zuur ofwel zwak basisch, terwijl alle zuivelproducten behalve kaas gematigd basisch zijn. Plankton, fruit, groenten en aardappelen vallen tot slot in de categorie zeer basisch (21).

BLOEDARMOEDE

Japanse wetenschappers lieten in 2010 zien dat door toepassing van algen de kans op bloedarmoede, oedeem bij zwangere vrouwen en proteïnurie (te veel eiwit in de urine) af kan nemen. Dit onderzoek maakte echter niet voldoende duidelijk of deze effecten uitsluitend aan het chlorofyl in de algen te danken waren.

Evenals Marine Phytoplankton bevat ook chlorella een groot aantal andere vitamines en mineralen. Hierbij valt onder meer te denken aan vitamines uit de B-familie en ijzer. Omdat deze stoffen mogelijk bij hebben gedragen aan de veelbelovende onderzoeksresultaten, is nader onderzoek vereist voordat duidelijk is of algen inderdaad het risico op bloedarmoede kan verminderen (20).

ENERGIE

Voel je je dikwijls futloos en uitgeput vanwege bloedarmoede? Dan zou chlorofyl je extra energie op kunnen leveren (zie ook ‘Chlorofyl en bloedarmoede’). Deze stof bevordert namelijk de vorming van rode bloedcellen en lijkt bloedarmoede tegen te kunnen gaan. Wat dit betreft kan ook Marine Phytoplankton je dus het nodige bieden!

Overigens kan een ophoping van giftige stoffen in je lever en darmen ook zorgen voor vermoeidheid.

Doordat chlorofyl het vermogen heeft om deze belangrijke organen te reinigen, kan deze stof je energiehuishouding ook op deze wijze een extra impuls geven. Voordat definitieve conclusies getrokken kunnen worden over de effecten van chlorofyl is nader onderzoek echter noodzakelijk.

B1 | B2 | B3 | B8 | Fosfor | IJzer

KOORTSLIP EN GORDELROOS

Hoewel er geluiden opgaan dat gordelroos (herpes zoster) of een koortslip (herpes simplex) behandeld zouden kunnen worden met chlorofyl, is hier momenteel nog niet voldoende bewijs voor. De onderzoeken die tot nu toe op dit vlak zijn verricht, laten zien dat een chlorofyl bevattende huidcrème de wondgenezing lijkt te stimuleren. Daarnaast lijkt een dergelijke zalf de hoeveelheid zweertjes bij koortslip en gordelroos te kunnen verminderen (22).

Winkelwagen
Scroll naar boven