Symptomen IJzertekort?

[ PLANKTON VOEDINGSSTOFFEN ]

HOE HERKEN JE EEN TEKORT AAN IJZER

IJzer is een spoorelement dat essentieel is voor de gezondheid van mensen en andere organismen. Het stimuleert de spier- en hersenfunctie, metabole processen, en belangrijker nog, de vorming van hemoglobine (1)(2)(3). Hemoglobine is een eiwit dat zuurstof en CO2 door ons bloed transporteert. Het ijzer in hemoglobine geeft onze bloedcellen hun rode kleur.

IJzer is een belangrijk spoorelement voor het menselijk lichaam. Omdat ons lichaam dit spoorelement zelf niet kan aanmaken, moeten we ijzer uit onze voeding halen. We halen ons ijzer uit heemrijk voedsel zoals vis, rood vlees en gevogelte. We kunnen ook ijzer uit planten absorberen, die niet-heemijzer bevatten. Plantaardig voedsel dat het meeste ijzer bevat, zijn (soja) bonen, peulvruchten, groenbladige groenten, gedroogde abrikozen en plankton (4).

Sommige heemrijke voedingsmiddelen worden niet zo gemakkelijk opgenomen door ons lichaam als andere heembronnen.

Een manier om je inname van ijzer te verhogen is door meer vitamine C te eten in combinatie met ijzerrijk voedsel. Vitamine C helpt het ijzer te absorberen (5). In andere gevallen moet je mogelijk supplementen nemen om je ijzerinname te verhogen. Een tekort aan ijzer kan leiden tot bloedarmoede.

Er zijn bepaalde groepen mensen die een hoger risico lopen om een ijzertekort te creëren. Die mensen kunnen baat hebben bij het gebruik van ijzer supplementen naast hun dagelijkse voeding. Het is echter belangrijk op te merken dat als je vermoedt dat je een tekort aan ijzer hebt, je altijd een arts moet raadplegen voordat je supplementen neemt.

Mensen met een hoger risico op het verkrijgen van een tekort aan ijzer zijn onder andere:

  • Zwangere vrouwen,
  • Menstruerende vrouwen,
  • Topatleten,
  • Personen die medicijnen gebruiken die een nadelig effect hebben op de ijzerhuishouding,
  • Mensen met ADHD.

Een tekort aan ijzer kan je mogelijk herkennen aan de onderstaande symptomen. Mocht je er één of meerdere herkennen, neem dan contact op met je huisarts.

1. VERMOEIDHEID

Een tekort aan ijzer kan ervoor zorgen dat je je vermoeid voelt, zelfs wanneer je geen bloedarmoede ervaart. Dit wordt meestal veroorzaakt door een ijzertekort en belemmert de manier waarop je zowel mentale als fysieke inspanningen kunt verrichten (7). Het is moeilijker om je dagelijkse taken te voltooien zonder halverwege een pauze te nemen, zelfs na een volledige nachtrust. Je hebt dan nog steeds het gevoel dat je niet hebt geslapen.

Het lichaam heeft ijzer nodig om hemoglobine te produceren, dat kan worden gevonden in rode bloedcellen. De hemoglobine helpt om zuurstof door het hele lichaam te transporteren. Een tekort aan ijzer voorkomt de vorming van hemoglobine en leidt dus minder zuurstof door het lichaam (8).

Kortom: een tekort aan ijzer kan vermoeidheid veroorzaken door het gebrek aan zuurstof in je rode bloedcellen waardoor de hersenen worden uitgeput.

2. KORTHEID VAN ADEM

Zoals hierboven vermeld, heeft het lichaam zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Een tekort aan zuurstof in de spieren put ze sneller uit. Om meer zuurstof naar die spieren te krijgen, verhoogt je lichaam de hoeveelheid ademhalingen om meer zuurstof te transporteren. Het resultaat is kortademigheid (6)(9). Dit kan zowel tijdens taken met een lage als met een hoge intensiteit optreden, afhankelijk van de ernst van het ijzertekort.

Een tekort aan ijzer kan vermoeidheid veroorzaken door het gebrek aan zuurstof in je rode bloedcellen, waardoor de hersenen vermoeid raken.

Kortom: het uitvoeren van reguliere taken kost meer zuurstof vanwege het gebrek aan hemoglobine in je bloed. Het resultaat is kortademigheid.

3. BLEEKHEID

Hemoglobine geeft de rode bloedcellen hun rode kleur, waardoor je huid meer kleur heeft (10). Omdat ijzer helpt om hemoglobine te maken, zal een tekort aan ijzer zeker een factor zijn in de bleekheid van de huid. Bloedarmoede speelt ook een grote rol in de kleur van je huid. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat mensen met ernstige bloedarmoede meestal bleker zijn dan mensen met matige bloedarmoede (10).

Een van de eerste tekenen is een bleek gelaat, en daarom de reden dat je naar de huisarts toegaat. De oogleden dragen hier in hoge mate aan bij, omdat ze uit een dunnere huid bestaan ​​dan de rest van je huid, waardoor het gemakkelijker wordt om veranderingen te herkennen (11).

Kortom: hemoglobine kleurt de rode bloedcellen. Een gebrek aan hemoglobine heeft dus tot gevolg dat je minder kleur krijgt, wat resulteert in een bleke huid.

4. HOOFDPIJN

Als je denkt aan symptomen van een ijzertekort dan zal je niet snel denken aan hoofdpijn. Dit gaat vaak gepaard met duizeligheid en een licht gevoel in het hoofd (6). Wanneer er niet voldoende zuurstof in de rode bloedcellen is, wordt er onvoldoende zuurstof naar de hersenen getransporteerd. Hierdoor verwijden je bloedvaten om het transport van bloed naar je hersenen gemakkelijker en sneller te laten stromen. Deze zwelling veroorzaakt druk in de hersenen, wat hoofdpijn, duizeligheid of een licht gevoel in het hoofd kan veroorzaken (12).

Kortom: omdat je hersenen zoveel zuurstof uit je bloed proberen te krijgen, zullen de bloedvaten opzwellen. Hierdoor neemt de druk op je hersenen toe, wat leidt tot hoofdpijn of duizeligheid.

5. HAARUITVAL

Wanneer er een beperkte toevoer van zuurstof door het hele lichaam is, zal het lichaam ervoor kiezen om de zuurstof eerst naar de belangrijkste organen te brengen, zoals de lever, het hart, de nieren en de longen. Het haar blijft om deze reden zonder zuurstof zitten en hoewel dit voor korte tijd geen probleem zal zijn, zal het haar broos en zwak worden. Op de lange termijn kan dit haarverlies veroorzaken (13).

Hoewel het normaal is dat je de hele dag door haar verliest, is het niet normaal wanneer je plukken haar verliest. Als je jouw ijzerinname verhoogt, wordt je haar weer sterker.

Kortom: door het gebrek aan zuurstof veroorzaakt door ijzertekort, geeft je lichaam voorrang aan de meest belangrijke organen, waardoor je haarzakjes minder zuurstof ontvangen en broos worden. Op de lange termijn kan dit haarverlies veroorzaken.

6. GEZWOLLEN OF PIJNLIJKE TONG

Een ander symptoom is een gezwollen of pijnlijke tong. Soms kan ook een vreemd gladde tong voorkomen. Hoewel hemoglobine ervoor zorgt dat je tong bleker wordt dan normaal, kan myoglobine de tong laten opzwellen of verzachten (14).

Myoglobine is een eiwit dat spierkracht en flexibiliteit geeft, een tekort aan dit eiwit resulteert in een mindere spierondersteuning van de tong. Een tekort aan ijzer zal niet alleen je tong beïnvloeden, maar ook de rest van je mond. Dit is herkenbaar aan beschadigde mondhoeken, zweertjes of een droge mond (15).

Kortom: een gebrek aan ijzer zorgt voor een gebrek aan zowel hemoglobine als myoglobine waardoor de ondersteuning van de spieren, vooral van je tong, wordt voorkomen. Dit zal de vorm en het gevoel van je tong beïnvloeden.

7. RESTLESS LEGS SYNDROME

Studies tonen aan dat het - restless legs syndrome - voorkomt bij ongeveer 25% van de patiënten met bloedarmoede (16). Dit wordt hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door een gebrek aan zuurstof dat naar de benen wordt getransporteerd. Hierdoor ervaar je een tintelend gevoel en hebt je de onbedwingbare behoefte om je benen te bewegen. Dit symptoom treedt meestal 's nachts op, wanneer de je slaapt.

Kortom: bij rusteloze benen lukt het niet om je benen stil te houden.

8. LEREN EN GEHEUGEN

Studies tonen aan dat een tekort aan ijzer meerdere problemen met de hersenen en het geheugen veroorzaakt, zowel in de vroege ontwikkeling als op latere leeftijden (17). Ten eerste heeft een ijzertekort negatieve effecten op de vorming van myeline (vetweefsel), dat helpt je axonen (zenuwvezels) in de hersenen te verbinden, zodat je bijvoorbeeld sneller informatie kan verwerken.

Een gebrek aan myeline zorgt ervoor dat informatie minder frequent wordt verwerkt (18). Een tekort aan ijzer stopt ook de ontwikkeling van de hippocampus bij zuigelingen, wat resulteert in leerproblemen later in het leven (19). De hippocampus helpt ook om bepaalde informatie en gebeurtenissen te onthouden. Een minder goed ontwikkelde hippocampus zal daarom ook het geheugen belemmeren van mensen die zijn blootgesteld aan een ijzertekort in hun babyjaren (20).

Kortom: een tekort aan ijzer tijdens de zwangerschap als ook daarna leidt tot verlies van hersenfuncties, dit kan je geheugen en leervermogen aantasten.

9. KOUD GEVOEL

Een andere taak van ijzer is het reguleren van je lichaamstemperatuur (21). Dit zorgt ervoor dat het lichaam, de optimale temperatuur heeft om zijn taken te kunnen uitvoeren. Denk hierbij aan het verteren van voedsel, het ontgiften van de lever en het verwerken van mineralen via de nieren.

Kortom: een laag ijzergehalte vertraagt ​​de processen van je interne organen waardoor ze minder warmte verwerken en je dus koud(er) aanvoelt.

10. HARTKLOPPINGEN

Een van de andere symptomen van een ijzertekort zijn hartkloppingen. Omdat je lichaam zuurstof nodig heeft om te functioneren, voorkomt een lage ijzertoevoer het transport van zuurstof dat je lichaam nodig heeft. Om zoveel mogelijk zuurstof te ontvangen, gaat je hart dus sneller werken om het bloed door je aderen te pompen. Dit kan mogelijk leiden tot hartkloppingen (6)(22) of, in extremere gevallen, een vergroot hart of hartgeruis (6).

Kortom: omdat je hart meer zuurstof door het lichaam wil laten circuleren, zal het sneller gaan pompen waardoor hartkloppingen en zelfs hartgeruis kunnen worden veroorzaakt.

Winkelwagen
Scroll naar top