Symptomen Zwaveltekort?

[ PLANKTON VOEDINGSSTOFFEN ]

HOE HERKEN JE EEN TEKORT AAN ZWAVEL

Zwavel, ook wel bekend als Methylsulfonylmethaan = MSM en/of sulfaat, is een van de meest voorkomende spoorelementen in je lichaam, na calcium en fosfaat. Het is essentieel voor het functioneren van je lichaam. Het is zelfs zo dat de helft van alle zwavel in je lichaam zich bevindt in je huid, botten en spierweefsel. Zwavel zorgt ervoor dat we op efficiënte wijze vitamines kunnen opnemen. Je lichaam gebruikt namelijk een combinatie van zwavel en vitamine C om nieuwe, gezonde cellen en verbindend weefsel aan te maken. Wanneer we te weinig zwavel in ons lichaam hebben, kan dit voor veel gezondheidsproblemen zorgen.

Zwavel speelt een grote rol binnen het verzadigen met zuurstof en ontgiften van al je cellen. Zonder zwavel kan je lichaam simpelweg geen gifstoffen afvoeren, deze zullen in je lichaamscellen blijven zitten en kunnen tot ziekte leiden. Zwavel functioneert ook als bouwsteen voor Glutathion, een van de meest krachtige antioxidanten in het lichaam.

Zwavel is een belangrijk spoorelement voor het menselijk lichaam. Omdat ons lichaam dit spoorelement zelf niet kan aanmaken, moeten we zwavel uit onze voeding halen. Er is geen aanbevolen dagelijkse hoeveelheid om in te nemen omdat het een vrij veilige stof is. Het is een veelvoorkomend spoorelement dat je kan vinden in melk, granen, peulvruchten, knoflook, ui, spruitjes, asperges, kool, eieren, kaas, vis, vlees, en plankton.

Er zijn bepaalde groepen mensen die een hoger risico lopen om een zwaveltekort te creëren. Die mensen kunnen baat hebben bij het gebruik van zwavel supplementen naast hun dagelijkse voeding. Het is echter belangrijk op te merken dat als je vermoedt dat je een tekort aan zwavel hebt, je altijd een arts moet raadplegen voordat je supplementen neemt.

Mensen met een hoger risico op het verkrijgen van een tekort aan zwavel zijn onder andere:

  • Patiënten met een aandoening aan de dunne darm (zoals ziekte van Crohn),
  • Personen met een laag eiwitgehalte in hun lichaam,
  • Diegene die een vegetarisch of veganistisch dieet volgen,
  • Senioren,
  • Mensen die voedsel eten afkomstig van zwavelarme gebieden.

Een tekort aan zwavel kan je mogelijk herkennen aan de onderstaande symptomen. Mocht je er één of meerdere herkennen, neem dan contact op met je huisarts.

1. MEER ONTSTEKINGEN

Antioxidanten helpen bij het verminderen en voorkomen van ontstekingen in het lichaam. Glutathion is hier een van. Dit antioxidant is een van de krachtigste die door je lichaam zelf wordt geproduceerd. Zwavel helpt bij het ontwikkelen van deze stof, waardoor een tekort al snel zorgt voor een verminderde productie (1).

Een onderzoek met 40 sportieve mannen wees uit dat wanneer zij zwavel innamen voordat zij aan een uitputtende work-out gingen beginnen, er minder immuun cellen en ontsteking veroorzakende cytokinen werden geproduceerd in het lichaam (2). Daarnaast schijnt zwavel te helpen bij het verminderen van ontsteking veroorzakende eiwitten (3).

Kortom: een zwaveltekort kan zorgen voor meer ontstekingen binnen het lichaam.

2. ALLERGIËN

Veel mensen die hooikoorts hebben kennen de symptomen van het hebben van een verstopte neus, jeukende ogen, niezen, of juist een loopneus. Dit wordt veroorzaakt door Rhinitis, een ontsteking aan het neusslijmvlies (4). Wanneer je blootgesteld wordt aan factoren die een allergische reactie kunnen veroorzaken, worden deze stof en andere substanties zoals cytokinen en prostaglandinen losgelaten. Deze stoffen zijn ontsteking veroorzakend.

Zoals we hierboven ook al hebben besproken, helpt zwavel bij het verminderen of vermijden van ontstekingen. Een onderzoek uit 2002 onder 50 mensen heeft uitgewezen dat het nemen van zwavelsupplementen helpt bij het verminderen van de symptomen van Rhinitis (5).

Een tekort aan zwavel zorgt ervoor dat deze irriterende stoffen hun gang kunnen gaan, en je meer last hebt van je allergieën dan je normaal zou hebben. Het is daarom van belang dat je voldoende zwavel consumeert door middel van voedsel of supplementen.

Kortom: een tekort aan zwavel kan zorgen voor verergerde allergische reacties dankzij Rhinitis.

3. BROZE NAGELS, HAREN EN HUID

Keratine is de stof die zorgt voor sterke nagels, huid, en haren. Dit eiwit bevat veel zwavel, waardoor je lichaam tijdens een tekort last kan hebben van verminderde kracht in je huid, haar en nagels.

Wanneer je te weinig zwavel in je huid hebt, zorgt dit voor meer rimpels en roodheid, omdat het lastiger ontstekingen kan tegengaan. Daarnaast zorgt de verminderde keratine ervoor dat je haar brozer wordt en sneller afbreekt. Een onderzoek uit 2008 laat zien dat het toedienen van zwavel in de vorm van een crème binnen een korte tijd roodheid kan verminderen. Daarnaast helpt het ook mensen die last hebben van de huidziekte Rosacea (6).

Kortom: een zwaveltekort kan zorgen voor een slechte gezondheid van huid, haar en nagels. Het plaatselijk toedienen van deze stof kan helpen met het verbeteren van de huidconditie.

4. VERMOEIDE SPIEREN

Wanneer je sport, ontstaat er oxidatieve stress. Dit houdt in dat je spieren meer zuurstof aanmaken en verbruiken dan normaal gesproken. Dit leidt uiteindelijk tot beschadigingen aan het weefsel waardoor je spierpijn ervaart (7).

Wanneer je te weinig zwavel in je lichaam hebt, kan deze stof niet helpen bij het herstellen van deze spieren. Daarnaast heb je ook een minder sterke ontstekingsremmende werking, wat herstel langer laat duren. Twee onderzoeken hebben uitgewezen dat het toedienen van zwavelsupplementen zowel kunnen zorgen voor een verminderde spierschade, maar ook voor een pijnlozer herstel van de spieren (8)(9).

Kortom: lagere zwavelgehaltes kunnen na inspanning leiden tot spierpijn. Het toedienen van voedingssupplementen kan deze symptomen tegengaan.

5. GEWRICHTSPIJN

Bij veroudering komen meerdere klachten kijken. Een daarvan is gewrichtspijn. Iemand met gewrichtspijn ervaart meer pijn tijdens het bewegen, en heeft over het algemeen meer moeite met opstaan in de ochtend.

Zwavel speelt een grote rol in het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit houdt in dat het zwellingen, stijfheid en de afbraak van kraakbeen tegen kan gaan (10)(11). Kraakbeen zorgt ervoor dat je botten makkelijker langs elkaar kunnen bewegen, waardoor je minder pijn zal ervaren. Een zwaveltekort voorkomt het ontwikkelen van Glutathion waardoor je ontstekingen sneller kunnen ontstaan, zonder dat zij genezen worden.

Kortom: een zwaveltekort kan ervoor zorgen dat je sneller last hebt van gewrichtspijn en zwellingen op oudere leeftijd.

6. PIJNLIJKE EN STIJVE LEDEMATEN

Stijve en pijnlijke ledematen zijn een van de symptomen van artritis. Het voorkomt dat je je soepel kan voortbewegen en verminderd je levenskwaliteit. Veel mensen gebruiken medicijnen om te klachten tegen te gaan. Deze medicijnen komen echter vaak met veel bijwerkingen. Anderen gebruiken supplementen, zoals chondrionen en glucosamine. Hoewel deze een effectieve werking kunnen hebben, is het resultaat vaak maar zwak.

Een zwaveltekort zorgt ervoor dat je lichaam minder makkelijk ontstekingen kan remmen. Deze ontstekingen zorgen namelijk voor de pijnlijke en stijve ledematen die door artritis worden veroorzaakt.

Een onderzoek uit 2017 laat zien dat wanneer zwavel gecombineerd wordt met glucosamine en chondrionen, de resultaten hiervan effectiever zijn dan wanneer men alleen glucosamine en chondrionen gebruikt (12). Een ander onderzoek uit 2011 met 49 patiënten heeft uitgewezen dat het toedienen van zwavel de klachten van stijfheid en pijn aanzienlijk verminderde (13).

Kortom: een zwaveltekort kan zorgen voor ernstigere artritis symptomen omdat het de ontstekingsremmende werking mist.

7. SPIERZWAKTE

Je immuunsysteem beschermt je van het oplopen van ziektes zoals griep, verkoudheid, en andere. Dagelijks kom je in aanraking met verschillende factoren die zowel een positieve als negatieve invloed op dit immuunsysteem kunnen hebben.

Wanneer je immuunsysteem verzwakt is, is de oxidatieve stress in je lichaam verhoogt. Dit zorgt voor pijnlijke spieren en vermoeidheid. Een laag zwavelniveau in je bloed draag bij aan de verhoogde oxidatieve stress, omdat het geen mogelijkheden heeft om het tegen te gaan.

Zwavel maakt namelijk glutathion aan. Deze stof is een krachtig antioxidant dat helpt bij het verminderen van oxidatieve stress en andere ontstekingen. Wanneer je genoeg zwavel in je lichaam hebt, zal je immuunsysteem daarom minder snel verzwakken (14).

Kortom: lagere zwavelgehaltes kunnen na inspanning leiden tot pijnlijke spieren. Het toedienen van voedingssupplementen kan deze symptomen tegengaan.

8. VERSNELDE KANKERONTWIKKELING

Hoewel er nog geen definitieve informatie over is uitgekomen, hebben meerdere onderzoeken uitgewezen dat het toedienen van zwavel ervoor kan zorgen dat de ontwikkeling van kankercellen door het gehele lichaam worden afgeremd (15).

Tijdens een laag gehalte aan zwavel in het lichaam, hadden de kankercellen weinig tot geen stoffen die de ontwikkeling en verspreiding tegengaat. Daarnaast sterven er ook minder kankercellen af blijkt uit onderzoek (16).

In 2017 heeft een onderzoek uitgewezen dat tijdens een behandeling met zwavel, de mitochondria van de kankercellen minder goed functioneerden dan zonder zwavel toediening (17).

Kortom: zwavel kan mogelijk de groei van kankercellen voorkomen.

9. COGNITIEVE ACHTERUITGANG

Zwavel speelt, naast het ontwikkelen van glutathion, ook een grote rol bij het functioneren van je zenuwcellen. Het helpt daar de werking van neurotransmitters om verbindingen tussen zenuwen te leggen en impulsen door te geven.

Een tekort aan zwavel kan al snel zorgen voor een verminderde werking van deze neurotransmitters, een signaalstof, waardoor impulsen niet tot nauwelijks aankomen. Dit heeft een negatieve invloed op onze cognitieve gesteldheid. Ziektes als Alzheimer ontstaan uit dit disfunctioneren.

Een onderzoek uit 2017 wijst uit dat het toedienen van zwavel in de vorm van gas een positief effect heeft op het herstel van de neurotransmitters, waardoor je minder snel symptomen van cognitieve achteruitgang zal ervaren (18).

Kortom: een zwaveltekort kan cognitieve achteruitgang veroorzaken omdat je neurotransmitters niet optimaal functioneren.

Winkelwagen
Scroll naar boven