Vitamines

[ PLANKTON VOEDINGSSTOFFEN ]

VITAMINE A

Vitamine A (ook wel bekend als retinol). Er zijn twee verschillende soorten vitamine A. Zo heb je de variant welke je uit vlees- en visproducten en dierlijke melkproducten haalt, en een variant, bèta-caroteen, welke je lichaam zelf kan aanmaken uit het caroteen vanuit verschillende groente- en fruitsoorten.

Vitamine A ondersteunt je immuunsysteem en je reproductieve systeem. Ook bevecht het als antioxidant de vrije radicalen in je lichaam. Kortom, het is een belangrijke vitamine voor onze gezondheid.

Wanneer je een tekort aan retinol hebt, kan je last krijgen van nachtblindheid, onvruchtbaarheid, droge ogen en een verzwakt immuunsysteem. Het is daarom belangrijk om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen.

VITAMINE B1

Vitamine B1 (ook wel bekend als thiamine), is een van de acht belangrijke B-vitamines voor je lichaam. Wil je gegarandeerd genoeg energie hebben? Dan kun je niet zonder vitamine B1! Je energiehuishouding functioneert pas optimaal als je genoeg B1 binnenkrijgt.

Het belangrijke thiamine vervult een sleutelrol bij het functioneren van je zenuwstelsel. Ook je hartspier functioneert bij de gratie van deze vitamine, die hiermee een wel heel wezenlijk belang heeft voor je gezondheid! Vitamine B1 speelt naast dit alles als co-enzym ook een rol bij enzymreacties die ervoor zorgen dat energie die je via koolhydraten (suikers) binnenkrijgt ingezet kan worden voor je functioneren.

Wie niet voldoende thiamine binnenkrijgt, kan uiteenlopende klachten ontwikkelen. Hierbij kun je denken aan hartklachten, vermoedheidsklachten en gevoelloze benen (gelukkig komt de spierverlamming ziekte beriberi vandaag de dag in onze maatschappij niet meer voor). Ook geestelijke problemen kunnen hun oorzaak hebben in een thiamine gebrek. Zo ondervinden mensen door een B1 tekort onder meer problemen met de concentratie en het geheugen, of ervaren ze depressieve klachten.

VITAMINE B2

Vitamine B2 (ook wel bekend als riboflavine), komt voor in melk- en vleesproducten, maar ook in granen. Hoewel er weinig informatie over deze vitamine bekend is, is het erg belangrijk voor je lichaam.

Riboflavine zorgt er namelijk voor dat je lichaam energie uit koolhydraten, vetten en eiwitten kan halen. Het houdt je energievoorziening in balans. Bovendien zorgt het ook voor een beter immuunsysteem, omdat riboflavine ook als antioxidant functioneert.

Een tekort aan riboflavine kan leiden tot een zwak immuunsysteem, neurologische klachten, oogproblemen en een gezwollen tong.

VITAMINE B3

Vitamine B3 (ook wel bekend als niacine), haal je uit verschillende groente- en fruitsoorten, maar ook uit dierlijke producten. Daarnaast kan je lichaam, met behulp van tryptofaan, ook zelf vitamine B3 aanmaken.

Niacine helpt het lichaam om vetzuren aan te maken en houdt je energievoorziening in balans. Ook beschermt het je huid tegen de schadelijke Uv-straling van de zon.

Wanneer je een tekort aan niacine hebt, kan dit leiden tot pellagra, klachten van artritis, en een verminderde hersenfunctie.

VITAMINE B6

Vitamine B6 (ook wel bekend als pyridoxine), komt veel voor in eieren, vlees, vis, en dierlijke melkproducten. Tegenwoordig wordt het ook veel toegevoegd aan plantaardige melkproducten ter ondersteuning.

Pyridoxine draagt bij aan het aanmaken van bloedcellen, en het afbreken van aminozuren. Daarnaast helpt het de werking van je zenuwstelsel in stand te houden.

Wanneer je een pyridoxine tekort hebt, kan je last krijgen van vermoeidheid, huiduitslag, stemmingswisselingen, en een verzwakt immuunsysteem.

VITAMINE B8

Vitamine B8 (ook wel bekend als biotine), is zeer belangrijk voor je lichaam. Je kan het halen uit peulvruchten, orgaanvlees en dierlijke melkproducten. Ook deze vitamine wordt vaak ter ondersteuning toegevoegd aan plantaardige melkproducten.

Biotine breekt koolhydraten en vetten af zodat je daar energie uit kan halen. Daarnaast houdt het je LDL-cholesterol gehalte op peil en ondersteunt het de aanmaak van keratine. Je lichaam maakt zelf geen biotine aan, waardoor je het echt uit je voeding moet halen.

Een tekort aan biotine kan leiden tot haaruitval, kapotte nagels, vermoeidheid, ataxie en zelfs epilepsie.

VITAMINE B12

Vitamine B12 (ook wel bekend als cobalamine) is een vitale vitamine voor je lichaam. Deze essentiële vitamine helpt bij het aanmaken van rode bloedcellen, waardoor het lichaam meer zuurstof naar je organen en spieren kan transporteren. Het regelt ook de DNA-synthese van je belangrijkste organen, inclusief beenmerg.

Voldoende cobalamine helpt om de zuurstof te reguleren die door je lichaam wordt getransporteerd. Het beschermt ook je zenuwcellen, waardoor sensorische input onmiddellijk wordt herkend. Ook verhoogt het je botdichtheid. Het ondersteunt je mentale gezondheid omdat het helpt bij het synthetiseren van serotonine, een stof die een beter humeur bevordert.

Een tekort aan cobalamine kan zowel psychische als fysieke gevolgen hebben. Omdat je lichaam de rode bloedcellen mist, kan het niet genoeg zuurstof naar je organen en spieren, inclusief je hersenen, transporteren. Wanneer dit gebeurt, kan je geïrriteerd raken, zwakker aanvoelen en zelfs problemen hebben met bewegen.

VITAMINE C

Vitamine C (ook wel bekend als ascorbinezuur), is een van de meest bekende. Deze vitamine functioneert voornamelijk als antioxidant en kan je uit veel groente- en fruitproducten halen.

Ascorbinezuur is essentieel voor het aanmaken en herstellen van bindweefsel, zoals je huid en spieren. Daarnaast draagt het ook bij aan de productie van collageen en houdt het de ijzeropname in balans.

Wanneer je te weinig ascorbinezuur in je lichaam hebt, kan dit leiden tot scheurbuik verschijnselen, wonden die weer openen, meer blauwe plekken en een ijzertekort.

VITAMINE E

Vitamine E (ook wel bekend als tocopherol), komt veel voor in vette producten, zoals oliën, vet vlees en vis. Het is een belangrijke vitamine die essentieel is voor je lichaam.

Tocopherol zorgt namelijk voor de stofwisseling binnen je cellen en het beschermt je organen, bloedvaten en weefsel tegen schadelijke indringers van buitenaf. Ook draagt het bij aan de energiehuishouding van je lichaam.

Een tekort aan tocopherol kan leiden tot een tinteling in de ledematen, een slechte balans, een verzwakt immuunsysteem en zelfs een verslechterde cognitie.

Winkelwagen
Scroll naar boven