Vitamines

[ PLANKTON VOEDINGSSTOFFEN ]

VITAMINE A

Net als alle andere vitamines is vitamine A, (ook wel bekend als retinol en bètacaroteen) van essentieel belang voor je gezondheid. Bètacaroteen is ook een antioxidant. Dit natuurlijke pigment draagt bij aan een heel scala aan vitale processen in het menselijk lichaam die draaien om een goed werkend afweersysteem.

Je lichaam kan vitamine A onder andere vervaardigen uit de pigmenten die vallen onder de noemer bètacaroteen. De weefselstructuur van je huid en de aanmaak van nieuwe cellen kunnen niet zonder! Ook voor je longweefsel, het functioneren van je luchtpijp en je ogen (met name in het donker), je tandvlees en je haar is vitamine A cruciaal.

Krijg je te weinig vitamine A binnen, dan kan dit leiden tot nachtblindheid. Ook blindheid kan voortkomen uit een tekort aan deze vitamine. Dof haar kan eveneens een gevolg zijn van een vitamine A-tekort. Tot slot heeft deze vitamine ook een wezenlijke functie voor de groei van kinderen.

VITAMINE B1

Vitamine B1 (ook wel bekend als thiamine) is een van de acht belangrijke B-vitamines voor je lichaam. Wil je gegarandeerd genoeg energie hebben? Dan kun je niet zonder vitamine B1! Je energiehuishouding functioneert pas optimaal als je genoeg B1 binnenkrijgt.

Het belangrijke B1 vervult een sleutelrol bij het functioneren van je zenuwstelsel. Ook je hartspier functioneert bij de gratie van deze vitamine, die hiermee een wel heel wezenlijk belang heeft voor je gezondheid! Vitamine B1 speelt naast dit alles als co-enzym ook een rol bij enzymreacties die ervoor zorgen dat energie die je via koolhydraten (suikers) binnenkrijgt ingezet kan worden voor je functioneren.

Wie niet voldoende vitamine B1 binnenkrijgt, kan uiteenlopende klachten ontwikkelen. Hierbij kun je denken aan hartklachten, vermoedheidsklachten en gevoelloze benen (gelukkig komt de spierverlamming ziekte beriberi vandaag de dag in onze maatschappij niet meer voor). Ook geestelijke problemen kunnen hun oorzaak hebben in een B1 gebrek. Zo ondervinden mensen door een B1 tekort onder meer problemen met de concentratie en het geheugen, of ervaren ze depressieve klachten.

VITAMINE B2

Vitamine B2 (ook wel bekend als riboflavine) ligt aan de basis van een goed werkende energievoorziening van het menselijk lichaam. Het is dan ook van groot belang deze vitamine in voldoende mate binnen te krijgen.

Zoals gezegd is vitamine B2 van belang voor je energielevels. B2 draagt er als zogeheten ‘co-enzym’ aan bij dat je lichaam de vetten, koolhydraten en eiwitten die je via je voedsel tot je neemt om kan zetten in energie. Een goed functionerende stofwisseling is zonder deze vitamine ondenkbaar.

Vermoed je dat je een tekort aan vitamine B2 hebt? Als je irritaties of klachten hebt met betrekking tot je huid (bijvoorbeeld in je mond, aan je tong of bij/in je neus), dan kan dit samenhangen met onvoldoende inname van deze vitamine.

VITAMINE B3

Vitamine B3 (ook wel bekend als niacine), speelt een essentiële rol in de energievoorziening van ons lichaam. Ook voor de aanmaak van vetzuren in ons lichaam is vitamine B3 onontbeerlijk.

Niacine zit in de vorm van nicotinezuur of nicotinamide in een breed scala aan voedingsmiddelen. Daarnaast kan ons lichaam zelf niacine aanmaken uit het aminozuur tryptofaan, dat een van de bouwstenen van alle eiwitten is.

Mensen die lijden aan een tekort aan vitamines zoals vitamine B3 kunnen te maken krijgen met verschillende klachten. Hieronder vallen diarree, dementie, scheurbuik en pellagra, een ziekte die huidaandoeningen met zich meebrengt. Gelukkig is een niacine-tekort in de moderne westerse samenleving uiterst zeldzaam: onze voeding levert ons volop B3. Elders in de wereld, met name in gebieden waar men maïs als basisvoedsel eet, komt deze situatie nog wel voor.

In maïs zit wel niacine, maar dan een soort die voor het menselijk lichaam niet goed beschikbaar is. Daarnaast bevat maïs ook bijna geen tryptofaan (de stof die ons lichaam zelf kan omzetten in niacine).

VITAMINE B6

Vitamine B6 heeft een wezenlijke functie in de menselijke stofwisseling. Deze vitamine levert met name een belangrijke bijdrage aan het afbreken en opbouwen van aminozuren (de bouwstenen van eiwitten).

Zowel de groei van het menselijk lichaam als de aanmaak van ons bloed functioneert niet zonder vitamine B6. Ook speelt deze vitamine een sleutelrol in onze hormoonhuishouding. Tot slot is voldoende B6 eveneens noodzakelijk om ons zenuwstelsel en immuunsysteem goed te laten werken.

Wanneer mensen niet genoeg vitamine B6 binnenkrijgen, kan dit diverse problemen opleveren, waaronder een slechte weerstand, zenuwaandoeningen en bloedarmoede (en bij baby's stuipen). Deze klachten worden in ons land echter nog maar zelden veroorzaakt door een gebrek aan deze vitamine.

VITAMINE B8

Wellicht ken je vitamine B8, ook wel bekend als biotine of als vitamine H. Je lichaam wendt deze vitamine onder andere aan om je voeding om te zetten in energie.

Naast dat biotine zorgt dat je voedsel omgezet wordt in bruikbare energie, is het ook van belang bij de totstandkoming van vetzuren. Zijn je haar en je huid verder in goede conditie? Dan heb je dit ook vooral aan deze vitamine te danken!

Zoals voldoende B8 zorgt voor een gezonde huid, zo kan een te geringe inname leiden tot huidafwijkingen. Ook depressies en bloedarmoede kunnen ontstaan door een tekort aan biotine. Tekorten aan deze vitamine zijn echter zeer uitzonderlijk; onze voeding bevat er ruim voldoende van.

VITAMINE B12

Vitamine B12 (ook wel bekend als cobalamine) is een vitale vitamine voor je lichaam. Deze essentiële vitamine helpt bij het aanmaken van rode bloedcellen, waardoor het lichaam meer zuurstof naar je organen en spieren kan transporteren. Het regelt ook de DNA-synthese van je belangrijkste organen, inclusief beenmerg.

Voldoende vitamine B12 helpt om de zuurstof te reguleren die door je lichaam wordt getransporteerd. Het beschermt ook je zenuwcellen, waardoor sensorische input onmiddellijk wordt herkend. Ook verhoogt het je botdichtheid. Het ondersteunt je mentale gezondheid omdat het helpt bij het synthetiseren van serotonine, een stof die een beter humeur bevordert.

Een tekort aan vitamine B12 kan zowel psychische als fysieke gevolgen hebben. Omdat je lichaam de rode bloedcellen mist, kan het niet genoeg zuurstof naar je organen en spieren, inclusief je hersenen, transporteren. Wanneer dit gebeurt, kan je geïrriteerd raken, zwakker aanvoelen en zelfs problemen hebben met bewegen.

VITAMINE C

Vitamine C, bijna iedereen weet wel dat deze vitamine ons bijvoorbeeld beschermt tegen de jaarlijkse griepgolf. Deze bekende antioxidant doet echter meer dan onze weerstand op peil houden!

Zoals gezegd is onze weerstand erbij gebaat dat we genoeg vitamine C binnenkrijgen. Deze vitamine speelt in ons lichaam echter ook een rol als antioxidant en draagt er daarmee aan bij dat onder andere onze weefsels worden beschermd tegen schadelijke stoffen. Vitamine C is ook een must om het mineraal ijzer op te kunnen nemen én om nieuw bindweefsel aan te kunnen maken.

Hoewel onze voeding in principe voldoende vitamine C kan leveren, is het toch mogelijk dat we er te weinig van binnenkrijgen. Heb je vaak last van bloedend tandvlees? Dan zou dit op een tekort kunnen duiden. Wie lang achter elkaar te weinig vitamine C opneemt, kan te maken krijgen met een te lage weerstand en een slechte wondgenezing. In het uiterste geval kan een tekort zorgen voor onderhuidse en inwendige bloedingen en zelfs scheurbuik.

VITAMINE E

Vitamine E (ook wel bekend als alfatocoferol ) is een antioxidant.  Vanwege zijn werking heeft deze vitamine een cruciale beschermende werking voor het menselijk lichaam.

De beschermende werking van vitamine E betreft onze afzonderlijke cellen (en celwanden), maar ook onze weefsels als geheel en onze bloedbaan. De onverzadigde vetzuren die we via onze voeding binnenkrijgen, kunnen zorgen voor aantasting hiervan in de vorm van oxidatie, maar vitamine E gaat deze beschadiging tegen. Deze vitamine leidt ook de stofwisseling in onze cellen in goede banen.

Tekorten aan vitamines zoals vitamine E komen in ons land nauwelijks tot niet voor. In het onwaarschijnlijke geval dat wel een tekort optreedt, kunnen spierzwakte, neurologische klachten en bloedarmoede hier het gevolg van zijn.

Scroll naar top