Symptomen Vitamine A tekort?

[ PLANKTON VOEDINGSSTOFFEN ]

HOE HERKEN JE EEN TEKORT AAN VITAMINE A

Vitamine A is een vitamine dat oplosbaar is in vet. Er zijn twee verschillende soorten vitamine A. De ene variant heet retinol en kan gevonden worden in vlees- en visproducten, maar ook in dierlijke melkproducten. De andere variant, bèta-caroteen, maakt het lichaam zelf aan met behulp van de caroteen uit verschillende groenten en vruchten.

Vitamine A draagt bij aan het versterken van het immuunsysteem en helpt om de groei van kinderen te ondersteunen. Daarnaast helpt het om je zicht intact te houden en draagt het bij aan een gezond reproductiesysteem.

Vitamine A functioneert vaak ook als antioxidant, waarmee het ontstekingen in het lichaam bestrijdt. Een tekort aan vitamine A komt in de westerse wereld niet vaak voor, maar er zijn toch een aantal groepen die een hoger risico lopen om een vitamine A tekort te ontwikkelen.

Die mensen kunnen baat hebben bij het gebruik van vitamine A supplementen naast hun dagelijkse voeding. Het is echter belangrijk op te merken dat als je vermoedt dat je een tekort aan vitamine A hebt, je altijd een arts moet raadplegen voordat je supplementen neemt.

Mensen met een hoger risico op het verkrijgen van een tekort aan vitamine A zijn onder andere:

  • Te vroeg geboren kinderen,
  • Baby’s en jonge kinderen,
  • Zwangere en borst voedende vrouwen,
  • Mensen met taaislijmziekte (Cystische Fibrosis)

Een tekort aan vitamine A kan je mogelijk herkennen aan de onderstaande symptomen. Mocht je er één of meerdere herkennen, neem dan contact op met je huisarts.

1. NACHTBLINDHEID

Omdat vitamine A de ogen ondersteunt en versterkt kan een ernstig tekort aan deze vitamine ervoor zorgen dat je last krijgt van nachtblindheid. Onderzoekers hebben namelijk een verband gevonden tussen nachtblindheid en een laag vitamine A gehalte in ontwikkelingslanden (1).

Uit verder onderzoek bleek daarbij dat het toedienen van supplementen de klachten kunnen verminderen (2).

Kortom: een gebrek aan vitamine A kan ervoor zorgen dat je nachtblindheid ontwikkelt. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat de symptomen verminderd kunnen worden met supplementen.

2. DROGE HUID

Vitamine A speelt een grote rol in de ontwikkeling en het herstel van de huidcellen. Daarnaast helpt het ook bij het tegengaan van ontstekingen bij bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem (3). Wanneer je vitamine A gebruikt als behandeling tegen eczeem, kunnen de symptomen hiervan aanzienlijk verminderen.

Wanneer je een tekort aan vitamine A hebt, kan dit resulteren in meer klachten van een droge huid (4). Daarnaast kan het leiden tot meer problemen met eczeem.

Kortom: vitamine A draagt bij aan een gezonde huid. Een tekort hiervan kan daarom zorgen voor een droge en jeukende huid.

3. ONVRUCHTBAARHEID

Niet alleen draagt vitamine A bij aan het ondersteunen van de ontwikkeling van baby’s en kinderen, het is ook essentieel voor een gezond reproductiesysteem bij mannen en vrouwen. Een tekort aan vitamine A kan er namelijk voor zorgen dat je minder vruchtbaar raakt (5). Vooral onvruchtbare mannen hebben vaak meer antioxidanten nodig, waar vitamine A bij kan helpen.

Een onderzoek heeft uitgewezen dat een vitamine A tekort ook kan bijdragen aan een verhoogde hoeveelheid miskramen (6). Er bleek namelijk een verband te liggen tussen het aantal miskramen en het niveau vitamine A in het lichaam van de geteste vrouwen.

Kortom: een vitamine A tekort kan bijdragen aan een verminderde vruchtbaarheid bij mannen en vrouwen. Ook kan het in verband staan met een verhoogd aantal miskramen bij vrouwen.

4. DROGE OGEN/XEROFTALMIE

Een van de eerste symptomen van een tekort aan vitamine A zijn droge ogen. Dit wordt ook wel xeroftalmie genoemd (7). Hieronder valt ook het niet kunnen produceren van tranen. In extreme gevallen kan langdurig aanhouden van xeroftalmie leiden tot blindheid, wat gekarakteriseerd wordt door vlekjes die “Bitot’s Spots” worden genoemd (8). Droge ogen kunnen echter gemakkelijk behandeld worden met behulp van supplementen.

Kortom: een van de eerste symptomen van een vitamine A tekort zijn droge ogen, wat uiteindelijk kan leiden tot blindheid. Gelukkig is dit symptoom gemakkelijk te behandelen..

5. KEEL- EN BORSTINFECTIES

Omdat vitamine A ook als antioxidant functioneert, kan een tekort aan deze vitamine leiden tot een verhoogde kans op keel- en borstinfecties. Hoewel onderzoekers er nog niet helemaal uit zijn of vitamine A de hoofdoorzaak hiervan is, is wel gebleken dat ouderen baat hebben bij de toediening van deze vitamine, omdat een hoog gehalte aan bètacaroteen kan beschermen tegen ademhalingsproblemen (9).

Kortom: hoewel er nog meer onderzoek moet worden gedaan naar het verband tussen vitamine A en keel- en borstinfecties heeft onderzoek uitgewezen dat het supplement van bètacaroteen ouderen een verminderde kans op ademhalingsproblemen geeft.

6. VERMINDERDE WONDGENEZING

Vitamine A speelt een grote rol in de productie van collageen, een belangrijk onderdeel van een gezonde huid. Een tekort aan vitamine A kan echter leiden tot slechtere genezing van wonden en sneetjes in de huid, omdat je lichaam niet goed in staat is om voldoende collageen te produceren.

Onderzoek heeft uitgewezen dat het aanbrengen van een plaatselijke crème met vitamine A de wondgenezing kan versnellen (10). In een ander onderzoek met ratten werd zelfs uitgewezen dat vitamine A diabetes-gerelateerde wonden kan voorkomen (11).

Kortom: vitamine A speelt een grote rol bij de ontwikkeling van collageen. Een tekort kan er daarom voor zorgen dat je wonden sneller genezen. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat voldoende vitamine A de wondgenezing kan versnellen en zelfs diabetes-gerelateerde wonden kan voorkomen.

7. ACNÉ EN PUISTJES

Omdat vitamine A een grote rol speelt in de ontwikkeling van de huid, maar ook als antioxidant te werk gaat, kan het puistjes en acne voorkomen (12).

Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen met acné een lager gehalte aan vitamine A hadden dan mensen zonder acné. Daarnaast kan een crème met vitamine A de uitbraken tot wel 50% kan verminderen (13).

Kortom: vitamine A kan puistjes en acné voorkomen, maar een crème met vitamine A kan de uitbraken tot wel 50% tegengaan.

8. VERMINDERENDE GROEI

Een tekort aan vitamine A kan bijdragen aan een verminderde groei bij kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat kinderen die vitamine A ondersteuning kregen, tot wel 0,4 cm meer groeiden (in 4 maanden) dan kinderen zonder supplement toediening (14).

Toch zijn onderzoekers er nog niet helemaal over uit of de groei van kinderen wellicht beter kan worden beïnvloed door vitamine A in combinatie met andere vitamines  (15).

Kortom: een tekort aan vitamine A kan zorgen voor een verminderde groei bij kinderen, maar dit kan worden opgelost met supplementen.

9. ZWAK IMMUUNSYSTEEM

Omdat vitamine A functioneert als antioxidant, speelt het een grote rol in je immuunsysteem. Antioxidanten bevechten namelijk de vrije radicalen die schade toedienen aan je cellen. Wanneer je te weinig vitamine A hebt in je lichaam, kan deze stof je ook minder beschermen, waardoor je vatbaarder bent voor virussen en bacteriën (16).

Kortom: een vitamine A tekort kan ervoor zorgen dat je vatbaarder bent voor virussen en bacteriën.

Winkelwagen
Scroll naar boven