Symptomen Vitamine B8 tekort?

[ PLANKTON VOEDINGSSTOFFEN ]

HOE HERKEN JE EEN TEKORT AAN VITAMINE B8

Vitamine B1 (biotine), breekt vetten en koolhydraten af van het voedsel dat je eet en zet ze om in energie. Deze energie wordt door je hele lichaam gebruikt om alle processen te ondersteunen.

Naast dat biotine vetten en koolhydraten afbreekt, zorgt het voor een gezonde huid, ondersteunt het de aanmaak van keratine en houdt het je LDL-cholesterol op niveau. Je lichaam maakt zelf geen biotine aan, waardoor je het alleen uit voeding en supplementen kan halen.

Van nature komt vitamine B8 veel voor in peulvruchten, linzen, eieren, orgaanvlees, melkproducten en graan. Een vitamine B8 tekort komt daarom ook niet vaak voor wanneer je een gebalanceerd dieet eet.

Toch zijn bepaalde groepen mensen die een hoger risico lopen om een vitamine B8 tekort te creëren. Die mensen kunnen baat hebben bij het gebruik van vitamine B8 supplementen naast hun dagelijkse voeding. Het is echter belangrijk op te merken dat als je vermoedt dat je een tekort aan vitamine B8 hebt, je altijd een arts moet raadplegen voordat je supplementen neemt.

Mensen met een hoger risico op het verkrijgen van een tekort aan vitamine B8 zijn onder andere:

  • Zwangere vrouwen,
  • Mensen die een antibioticumkuur gebruiken,
  • Diegene met een erfelijke ziekte waardoor zij geen biotine opnemen,
  • Personen met IV-voeding,
  • Mensen met een eetstoornis.

Een tekort aan biotine kan je mogelijk herkennen aan de onderstaande symptomen. Mocht je er één of meerdere herkennen, neem dan contact op met je huisarts.

1. HAARUITVAL

Biotine speelt een grote rol in het aanmaken van keratine, een eiwit waaruit je haar bestaat. Wanneer je te weinig biotine in je lichaam hebt, kan deze stof niet meer bijdragen aan een gezonde opbouw van je haar, waardoor je haar kan gaan uitvallen.

Wanneer je weer genoeg biotine binnenkrijgt, kan je haar daarna weer gaan groeien, zo blijkt uit een onderzoek uit 2012 (1).

Kortom: een biotine tekort kan leiden tot haaruitval, maar wanneer je daarna genoeg biotine binnenkrijgt, kan je haar weer teruggroeien.

2. HUIDIRRITATIES

Omdat vitamine B8 een oplosbare vitamine is, draagt het bij aan het verwerken van meerdere processen, waaronder het uitbreiden van de vetzuren in je huid.

Wanneer je echter te weinig vitamine B8 in je lichaam hebt, kan dit proces niet doorgaan. Als een gevolg daarvan, kan je huid uitdrogen en symptomen van eczeem en dermatitis gaan vertonen (2).

Kortom: een tekort aan vitamine B8 kan leiden tot huidirritaties die lijken op eczeem en dermatitis.

3. ZWAKKE SPIEREN

Je spieren hebben energie en zuurstof nodig om te kunnen functioneren. Biotine zet vetten en koolhydraten om in energie, zodat ons lichaam dat kan gebruiken.

Wanneer je echter een vitamine B8 tekort hebt, krijgt je lichaam te weinig energie waardoor je spieren zwak en vermoeid aan zullen voelen (3).

Kortom: een vitamine B8 tekort kan leiden tot zwakke en vermoeide spieren.

4. KAPOTTE NAGELS

Nagels bestaan voor een groot gedeelte uit keratine, net als je haar. Wanneer je te weinig biotine in je lichaam hebt om voldoende keratine aan te maken, kunnen je nagels daar als eerste onder gaan lijden. Zo kunnen ze zwakker en dunner worden, waardoor ze sneller kunnen afbreken (4).

Datzelfde onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit snel hersteld kan worden wanneer je weer voldoende biotine consumeert (4).

Kortom: een tekort aan biotine kan leiden tot kapotte en broze nagels, maar dit kan snel opgelost worden wanneer je weer voldoende biotine binnenkrijgt.

5. VERMOEIDHEID

Een langdurig vitamine B8 tekort kan leiden tot vermoeidheid omdat je lichaam onvoldoende energie binnenkrijgt.

Uit een onderzoek met muizen bleek dat wel 72,3% van de muizen met een biotine tekort van meer dan 7 weken last hadden van vermoeidheid (5). Zij hadden daarbij ook slechtere prestaties bij verschillende oefeningen.

Kortom: een tekort aan vitamine B8 kan leiden tot vermoeidheid omdat het lichaam onvoldoende energie binnenkrijgt.

6. ATAXIE

Wanneer een zwangere vrouw onvoldoende biotine binnenkrijgt, kan het ongeboren kind last krijgen van ataxie. Dit is een neurologische toestand waarbij de kleine hersenen beschadigd zijn en het kind problemen heeft met de coördinatie (3).

Bij volledige ataxie, zullen er tijdens de groei van het kind steeds meer zenuwen en hersencellen afsterven. Een biotine tekort zorgt echter vaak voor episodische ataxie, waarbij het kind slechts af en toe last heeft van zijn/haar coördinatie. Episodische ataxie kan mogelijk ook behandeld worden (6).

Kortom: een tekort aan biotine bij zwangere vrouwen kan leiden tot episodische ataxie in het kind.

7. EPILEPSIE

Kinderen met een biotine tekort kunnen last krijgen van epileptische aanvallen (7). Hoe dit ontstaat is nog onduidelijk, maar de epilepsie kan goed behandeld worden door middel van vitamine B8 supplementatie.

In veel gevallen is een ernstig biotine tekort in kinderen een gevolg van erfelijkheid (8).

Kortom: als gevolg van een tekort van biotine bij kinderen, kunnen zij lastkrijgen van epileptische aanvallen. Dit kan voorkomen worden door gebruik te maken van supplementen.

Winkelwagen
Scroll naar boven