wonderlijk phytoplankton

WONDERLIJK PHYTOPLANKTON

Het leven in de wereldzeeën kenmerkt zich door een indrukwekkende verscheidenheid aan dieren en planten. Koolhydraten, vetten en eiwitten zijn voor al deze levensvormen absoluut noodzakelijke voedingsstoffen. Terwijl dieren dit soort stoffen niet zelf kunnen produceren, kunnen planten dit wel.

Zeedieren kunnen dan ook niet zonder Plankton (microalgen). Door Plankton of Plankton eters te eten, voorzien zij zichzelf van de benodigde voedingsstoffen. Zoöplankton, dat zelf van (fyto)Plankton leeft, dient als voedsel voor vissen en bodemdieren, die vervolgens weer op het menu staan van grote(re) vissen, zeezoogdieren en zeevogels.

LEVENSNOODZAKELIJK

Onder de noemer Plankton valt al het leven dat vrij in het water rondzweeft. Fytoplankton, waar de PlanktonHolland supplementen van zijn gemaakt, is dus plantaardig. Dit Plankton zet CO2 om in ten minste vijftig procent van alle zuurstof op aarde.

Zonder Wonderlijk Phytoplankton zou er dan ook geen leven op onze planeet zijn! Bovendien staat Plankton aan de basis van de voedselketen in onze wereldwijde wateren. Hierdoor levert het zowel roofvissen, zeevogels en zeezoogdieren als visetende mensen onontbeerlijke voedingsstoffen.

PRACHTIGE VORMEN

De meeste Phytoplankton plantjes zijn uitsluitend met een microscoop zichtbaar. Ze hebben dikwijls de prachtigste vormen, variërend van langwerpig tot rond en in sommige gevallen met schitterende uitsteeksels. De bruine en groene kleur van de bladgroenkorrels - chlorofyl - is zichtbaar in de cellen.

OXFORD ACADEMIC

The Journal of Plankton Research publiceert innovatieve artikelen en beelden die het onderzoek naar plankton aanzienlijk vooruit helpen, en in het bijzonder ons begrip van de bredere rol die Wonderlijk Phytoplankton speelt in de dynamiek, ecologie en evolutie van ecosystemen.

wonderlijk plankton ceratium hirundinella
wonderlijk plankton pyrocystis lunula
wonderlijk plankton tintinnopsis campanula

ONEINDIG INGENIEUS

Plankton is niet voor niets klein en dus licht: hoe kleiner een plantje is, hoe groter het oppervlak in verhouding tot het gewicht. Hoe groter dit oppervlak verhoudingsgewijs is, hoe minder snel een plantje zinkt. En dit laatste is van levensbelang aangezien plankton zonlicht nodig heeft om te groeien en voor de aanmaak van de gezonde voedingsstoffen!

Bij Plankton dat valt onder de noemer ‘diatomeeën’ wordt het drijfvermogen vergroot door een breed scala aan uitsteeksels als stekels en haren. Bovendien zorgt bij bepaalde soorten een speciaal vetzuur(olie)druppeltje in hun ‘huisje’ voor nog meer zweefvermogen. Verder dragen ook de ingenieuze patronen van gleufjes en gaatjes op de huisjes bij aan het oppervlak en dus aan het drijfvermogen van deze fascinerende levensvorm.

ONGEKEND INVLOEDRIJKE LEVENSVORM

Fytoplankton, waar het Marine Phytoplankton van is gemaakt, is overal. Het heeft een uiterst krachtige werking op onze planeet in het algemeen en haar wateren in het bijzonder. Deze fotosynthetische levensvorm zorgt er bijvoorbeeld voor dat de oceaan, die van origine blauw is, een groene kleur krijgt.

Deze groene wateren houden op minder diepe plekken de warmte en het licht van de zon vast, wat leidt tot een hogere watertemperatuur. Dit draagt vervolgens weer bij aan de vorming van… orkanen!

Onderzoek heeft aangetoond dat de krachtigste stormen op aarde worden geregisseerd door deze minuscule plantjes. Phytoplankton maakt het mogelijk dat onweersbuien in tropische oorden zich ontwikkelen tot orkanen. En dan bepalen deze bijzondere plantjes ook nog eens voor een belangrijk deel welke koers deze stormen volgen.

OERKRACHT

Als er één dier op onze planeet is dat ontzag inboezemt, dan is het wel de blauwe vinvis. Dit imposante zeezoogdier, dat behoort tot de baleinwalvissen, kan maar liefst vijfentwintig meter lang worden en een gewicht bereiken van honderd ton. Het is dan ook het grootste dier op aarde. Ondanks hun indrukwekkende omvang voedden deze mariene giganten zich voor een groot deel met plantaardige voeding in de vorm van – inderdaad – Phytoplankton!

Door middel van de baleinplaten in hun kaak zeven zij het voedzame Plankton als het ware uit het water. Minstens zo indrukwekkend als de grootte van deze vinvis is het feit dat Plankton in vrijwel alle voedingsbehoeften van dit zeedier kan voorzien. Precies op dit gegeven zijn Marine Phytoplankton supplementen gebaseerd – een eerlijk, puur en duurzaam natuurproduct met een indrukwekkende hoeveelheid essentiële voedingsstoffen waar zelfs het grootste dier ter wereld op gedijt!

Winkelwagen
Scroll naar boven